Геометрія вимірювань, моделі сигналів і алгоритми відновлення радіозображень в радарах із синтезованою апертурою, що використовують безперервні ЛЧМ-сигнали - Ковальчук, Даниїл; Жила, Ольга (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
У статті проаналізовано методи формування радіолокаційних зображень поверхні, що отримані за допомогою радара із синтезованою апертурою (РСА) з безперервним зондувальним ЛЧМ‑сигналом. Становить інтерес визначення основних алгоритмічних операцій, що виконуються над "сирими" даними після їх реєстрації в приймачах. У роботі розглянуто геометрію вимірювань, зондувальний сигнал і особливості формування "сирих" даних, що визначатимуть подальше оброблення. Для порівняння якості роботи різних алгоритмів запропоновано імітаційну модель формування радіолокаційних зображень в РСА з обробленням безперервних ЛЧМ-сигналів. Мета дослідження – створити універсальну геометричну основу для побудови ефективних вимірювальних схем і алгоритмів оброблення сигналів у радіотехнічних системах. Завдання роботи передбачають: 1) формалізацію задачі визначення координат за результатами пеленгаційних вимірювань; 2) побудову математичної моделі взаємного розташування об’єктів у тривимірному просторі; 3) визначення впливу геометричних факторів на точність вимірювання; 4) аналіз варіантів одноразового й багаторазового спостереження. Досягнуті результати дають змогу встановити аналітичний зв’язок між параметрами вимірювання та конфігурацією просторової сцени, що забезпечує підвищення точності координатного визначення. Перспективи застосування: результати можуть бути використані для підвищення ефективності навігаційних, розвідувальних і моніторингових систем, а також у задачах супроводу рухомих об’єктів і побудови систем ситуаційної обізнаності.