Оцінювання рівня та пріоритизації багатопараметричних загроз із використанням алгоритму нечіткої логіки Мамдані першого типу - Петренко, Олексій; Петренко, Ольга; Бідун, Андрій; Островський, Захар (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Предметом дослідження є модель оцінювання загроз і визначення їх пріоритетів на основі методів нечіткої логіки. Для побудови моделі використано алгоритм Мамдані першого типу. Розроблену модель оцінювання загроз протестовано на статичному сценарії, а також на динамічних сценаріях атак у реальному часі. Поставлене питання розв’язано із застосуванням методів нечіткої логіки. Для моделювання системи використано Fuzzy Logic Toolbox (розширення MATLAB), що містить інструменти для проєктування систем на основі нечіткої логіки. Блок-схеми статичної та динамічної нечіткої моделі оцінювання загроз подано в застосунку Simulink. Мета дослідження – розроблення й аналіз нечіткої моделі оцінювання загроз і визначення їх пріоритетів для прийняття рішення щодо послідовності заходів з протидії цим загрозам. Завдання роботи передбачають обґрунтування доцільності та ефективності застосування нечітких логічних виразів і операцій нечіткої логіки для формалізованого опису експертних вимог до визначення пріоритетів загроз. Методи нечіткої логіки широко впроваджуються в різноманітних системах управління, зокрема в таких сферах: управління нелінійними процесами, системи із самонавчанням, аналіз ризикових і критичних ситуацій, розпізнавання образів; фінансовий аналіз, дослідження інформації із корпоративних сховищ, оптимізація стратегій управління та координації дій. Методи, використані в дослідженні: теорія ймовірності, теорія нечіткої логіки, моделювання. Досягнуті результати. Розглянуто можливість застосування нечітких логічних виразів і операцій нечіткої логіки для формалізованого опису експертних критеріїв щодо визначення пріоритетності загроз. Такий підхід забезпечує отримання числових оцінок загроз на основі заданих параметрів, що сприяє точності та гнучкості в процесі їх аналізу. Обґрунтовано можливість застосування нечітких логічних виразів і операцій нечіткої логіки для формалізованого опису експертних вимог до визначення пріоритетів загроз. Це дає змогу отримати числові оцінки загроз на основі заданих вхідних параметрів, забезпечуючи точність і адаптивність у процесі аналізу. У статті запропоновано алгоритм рейтингової оцінки загроз за шкалою від 0 до 1 за допомогою системи нечіткої логіки, що сприяє точним результатам. Висновки. Розроблена процедура пріоритизації загроз, побудована на моделі нечітких множин, значно розширює функціональні можливості й дає змогу визначати рівні загроз. Це зі свого боку створює підґрунтя для ухвалення ефективних рішень щодо впровадження заходів із протидії цим загрозам і є основним результатом дослідження.