Інформаційна технологія обґрунтування та формування ціннісної пропозиції - Шеховцова, Вікторія Іванівна; Малькова, Ірина Анатоліївна; Потапенко, Анна Олександрівна; Клименко, Дар’я Анатоліївна (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2024)
Об’єктом дослідження є процес формування ціннісної пропозиції. Предметом дослідження є інформаційна технологія обґрунтування та формування ціннісної пропозиції як інструмент автоматизації цього процесу. Доступні засоби бізнес-аналітики орієнтовані на автоматизацію статистичної обробки даних за пошуковими даними клієнтів. Але ці засоби не враховують зміни у вимогах та вподобаннях клієнтів, які спираються на досвід використання того або іншого продукту. Тому теоретичні та прикладні дослідження особливостей застосування новітніх методів та засобів інформаційних технологій для бізнес-аналітики у створенні ціннісної пропозиції є актуальними і затребуваними. Метою дослідження є розробка інформаційної технології формування ціннісної пропозиції, в основу якої запропоновано покласти існуючі інструментальні засоби автоматизованої обробки великих масивів даних, для визначення вимог, потреб, вподобань, пересторог та очікувань споживачів від продукту або послуги оголошеної цінності, які вони готові придбати. В процесі дослідження розроблено поведінкову модель інформаційної технології обґрунтування та формування ціннісної пропозиції. Результати розробки цієї моделі представлено у вигляді UML Activity-діаграми, яка детально демонструє послідовність виконання процесів та взаємодію з базами даних і зовнішніми джерелами інформації. Розроблена поведінкова модель базується на інтеграції сучасних засобів автоматизації збору, обробки та аналізу даних, таких як системи бізнес-аналітики, машинне навчання та методи оцінки клієнтського досвіду. Виходячи з цієї поведінкової моделі, розроблено діаграму варіантів використання інформаційної технології формування ціннісної пропозиції, яка визначає особливості програмної реалізації цієї технології. Сформовано також варіант технологічного стека запропонованої інформаційної технології.