Логіко-алгебраїчна модель прийняття рішень для автоматизованого конвеєра сортування об’єктів поштових відправлень - Гребеннік, Ігор Валерійович; Коваленко, Олексій Андрійович (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2024)
Об’єктом дослідження є процес управління автоматизованим сортувальним конвеєром. Для доставки об’єктів поштових відправлень (ОПВ) логістичні компанії використовують мережу проміжних та кінцевих центрів сортування посилок. Для сортування ОПВ центри обладнуються автоматизованими сортувальними конвеєрами. Головним недоліком автоматизованих конвеєрів сортування ОПВ проміжних центрів є обмеження їхніх моделей прийняття рішень. Цей недолік пов’язаний з тим, що сортування ОПВ проводиться без урахування їхньої ваги та габаритів. Це може призвести до неефективного використання об’єму кузова вантажівок при їх завантаженні, а також ризику пошкодження посилок, коли вони розміщуються одна на одній. Для реалізації управління автоматизованим сортувальним конвеєром із заданою логікою сортування ОПВ розроблено логіко-алгебраїчну модель прийняття рішень на основі логіки скінченних предикатів. Розроблена модель дозволяє реалізувати класифікацію ОПВ за параметрами ваги та габаритів, визначених для завантажувальних дверей терміналів. Для реалізації заданої логіки сортування визначено критерії, які реалізуються у вигляді системи предикатів. Реалізована логіка сортування дозволяє забезпечити два варіанти компактного завантаження вантажівок з дотриманням умови збереження цілісності ОПВ. Перший варіант – послідовне завантаження ОПВ, починаючи з найважкіших і великогабаритних і закінчуючи найлегшими і малогабаритними. Другий варіант – одночасне завантаження вантажівок на всіх дверях терміналу ОПВ однакових діапазонів ваги. Розроблена логіко-алгебраїчна модель прийняття рішень може бути використана в автоматичних сортувальних конвеєрах різного призначення для реалізації сортування вантажів, що транспортуються, відповідно до параметрів їхньої ваги та габаритів.