Постановка задачі прецедентного управління наскрізними бізнес-процесами - Чалий, Сергій Федорович; Левикін, Ігор Вікторович; Кальницька, Анжеліка Юріївна (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Розглянуто особливості реалізації процесного управління наскрізними бізнес-процесами (БП). Показано, що при управлінні такими процесами розподіл ресурсів і контроль виконання БП виконується власником процесу без урахування організаційної структури підприємства, що призводить до конкуренції БП за ресурси. Виділено ключові елементи прецеденту: властивості предметної області, що задають обмеження на вирішення задачі; всі реалізовані на практиці процеси вирішення задачі, що дозволяють отримати кінцевий результат БП. Показано, що ключовими задачами управління наскрізними БП є: формування множини прецедентів для нового БП на основі аналізу даних про поведінку аналогічних БП; відбір прецедентів наскрізних БП; управління БП з використанням прецедентів. Представлено формальну постановку задачі прецедентного управління як задачі мінімізації часу очікування ресурсів при обмеженнях на час виконання кожного з цих процесів.