Принципи побудови ментальних моделей рішення для зовнішнього користувача в задачі формування пояснень в інтелектуальній системі - Чалий, Сергій Федорович; Лещинська, Ірина Олександрівна (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2024)
Предметом дослідження є процес побудови ментальних моделей користувача в інтелектуальних інформаційних системах. Метою є удосконалення принципів побудови ментальних моделей зовнішніх користувачів щодо рішень інтелектуальної інформаційної системи з тим, щоб формувати пояснення у відповідності як до потреб цих користувачів, так і до обмежень щодо використання рішень у визначеній предметній області. Вирішуються такі задачі: удосконалення існуючих принципів побудови ментальних моделей на основі структуризації опису рішення інтелектуальної системи; розробка принципу побудови ментальних моделей користувача інтелектуальної системи, що враховує обмеження при використанні отриманого рішення. Наукова новизна отриманих результатів полягає в такому. Адаптовано існуючі принципи побудови ментальних моделей людиною з урахуванням відмінностей побудови пояснень щодо рішення в інтелектуальній системі, представленій у вигляді «чорної скриньки». Адаптовані принципи враховують відповідність структури ментальної моделі та рішення, множинність ментальних моделей щодо рішення, неповноту вхідних даних для прийняття рішення. Запропоновано принцип доповнення вхідних даних, який полягає у використанні нерелевантних з точки зору користувача значень властивостей рішення для обмеження множини релевантних рішень. Використання даного принципу при побудові пояснення дає можливість врахувати негативні аспекти використання отриманого результату і тим самим спростити користувачеві вибір та застосування цього рішення.