Розробка моделі вирішення функціональної задачі «Формування розкладу хірургічних операцій» у медичному закладі - Цвіркун, Олександр Анатолійович (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2024)
Об’єктом дослідження є процес формування розкладу хірургічних операцій Державної установи «Інститут патології хребта та суглобів імені професора М. І. Ситенка НАМН України». Сучасні дослідження в галузі моделювання робіт з формування розкладу роботи медичних закладів та хірургічних відділень зосереджені на розробці моделей формування розкладів згідно з вимогами конкретних закладів. Використання цих моделей для автоматизації формування розкладу у інших медичних закладах неможливо без теоретичної та прикладної модифікації існуючих рішень з врахуванням вимог та особливостей конкретного закладу. Тому проведення досліджень з вирішення цієї проблеми є актуальним з теоретичної і прикладної точок зору. Як основу моделі формування розкладу було запропоновано використати комплекс математичних моделей цільового програмування, який дозволяв формувати розклад в умовах обмеження ресурсів. Проведено визначення основних особливостей Державної установи «Інститут патології хребта та суглобів імені професора М. І. Ситенка НАМН України». як об’єкту автоматизації. Виходячи з цих особливостей була розроблена модифікація запропонованих моделей, яка дозволяє автоматизувати процес формування розкладу, який мав би мінімальні відхилення від поданих заявок на операції. Виходячи з результатів модифікації моделі формування розкладу було обґрунтовано вибір методу вирішення задачі та запропоновано адаптувати модифікацію методу гілок та границь для вирішення задачі формування розкладу хірургічних операцій, пропонується адаптувати цю модифікацію до особливостей вказаної задачі. Розглянуто особливості реалізації алгоритмічного, інформаційного та програмного забезпечень функціональної задачі, яка була розроблена. Проведено експериментальну перевірку отриманих наукових результатів. Для такої перевірки було обрано реальні дані заявок на проведення операцій у Державній установі установи «Інститут патології хребта та суглобів імені професора М. І. Ситенка НАМН України». Отримані результати експериментальної перевірки дозволяють прийняти рішення про можливість застосування результатів вирішення функціональної задачі у промисловій експлуатації медичного закладу.