Підтримка завдань користувача в інформаційних системах на основі агентних технологій - Філатов, Валентин; Черненко, Микола (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Предметом роботи є застосування мультиагентних систем і технологій програмних агентів для управління й аналізу інформаційних ресурсів і потоків завдань у розподілених гетерогенних інформаційних середовищах. Розглянуто формальні моделі та межі виконання, що забезпечують інтелектуальний контроль складних агентно-орієнтованих робочих процесів. Мета дослідження – розробити ефективні методи й моделі подання, координації та виконання агентно-орієнтованих завдань, що гарантують коректність і ефективне використання ресурсів у розподілених системах. Завдання: формалізація інформаційного простору як алгебраїчної системи; визначення елементарних і функціональних завдань; організація взаємозв’язків між ними в потоки завдань; моделювання поведінки агентів за допомогою структур фреймів та ієрархічних мереж Петрі з метапозиціями й метапереходами. Методи основані на формальному моделюванні інформаційного простору, впровадженні теорії автоматів для аналізу поведінки агентів, використанні розширених предикатних мереж Петрі з метою підтримки ієрархічного управління завданнями, а також на застосуванні логіки обчислювального дерева (CTL) й автомата залежностей для формального визначення взаємозалежностей і вимог до узгодженості виконання. Як приклад, використано операції SQL для ілюстрації злиття баз даних у процесі виконання завдань. Результати дослідження передбачають: формалізовану структуру завдань агентів із чітким розмежуванням планування в просторі станів і завдань, удосконалену модель слотів у фреймі для комплексного опису атрибутів завдань, ієрархічний каркас мереж Петрі з підлеглими мережами для оптимізації обчислень і реалізацію програмного агента, який послідовно виконує умови із злиттям баз даних для досягнення цілей. Це дає змогу скоротити час виконання й обчислювальні ресурси внаслідок активації тільки необхідних підзавдань і вилучення неефективних рішень. Висновки підтверджують, що запропоновані модель і методи ефективно розв’язують складні завдання управління розподіленими інформаційними ресурсами й контролю робочих процесів, забезпечуючи масштабованість, надійність й атомарність виконання в мультиагентних системах гетерогенних обчислювальних середовищ.