Модифікація моделі одномісного коваріантного функтора для процесу кросплатформної міграції інформаційної системи - Круглик, Андрій Сергійович; Левикін, Віктор Макарович; Євланов, Максим Вікторович; Мороз, Борис Іванович; Мороз, Дмитро Максимович (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Об’єктом дослідження є процес кросплатформної міграції програмного забезпечення (ПЗ) інформаційної системи (ІС). Визначено, що існуючі методи та засоби штучного інтелекту не дозволяють повністю вирішити проблему створення та використання формального механізму підтримки цілісності структурних та поведінкових особливостей моделей ІС та її ПЗ під час їх взаємної трансформації. Сучасні дослідження в цьому напрямі спрямовані, зокрема, на визначення та реалізацію окремих функторів та їх моделей для конкретних ІТ-продуктів різного призначення. Тому проведення досліджень із застосування категорно-функторного апарату для формального опису процесу кросплатформної міграції ПЗ ІС є актуальним з теоретичної і прикладної точок зору. Як базову модель було обрано запропоновану авторами дослідження загальну модель одномісного коваріантного функтора. Визначено особливості використання цієї моделі для формального опису процесу кросплатформної міграції ПЗ ІС. Розроблено два варіанти модифікованої моделі одномісного коваріантного функтора, які дозволяють описати процес кросплафтормної міграції ПЗ ІС під час експлуатації та під час валідації цієї ІС. Запропоновано загальні методи використання модифікованих моделей у роботах та діяльностях процесу кросплафтормної міграції ПЗ ІС. Проведено експериментальну перевірку отриманих наукових результатів. Для такої перевірки було обрано ПЗ інформаційно-аналітичної системи управління медичним закладом. Застосування модифікованої моделі одномісного коваріантного функтора дозволило представити роботу з кросплатформної міграції рефакторингу похідного коду ПЗ як функтор, реалізований у вигляді функції мовою С/С++. Отримані результати дозволяють визнати перспективною можливість застосування модифікованих моделей одномісного коваріантного функтора для формального опису інформаційної технології автоматизованого управління процесом кросплатформної міграції ПЗ ІС.