Організація захисту інформації інформаційної системи виявлення психоемоційних і когнітивних порушень - Руженцев, Віктор Ігорович; Висоцька, Олена Володимирівна; Рисована, Любов Михайлівна; Зінченко, Юлія; Алексеєнко, Роман Васильович (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Однією з актуальних проблем сучасної медицини залишається зростання емоційних і когнітивних порушень, які мають тенденцію до прогресування в популяції населення і часто супроводжуються органічними і симптоматичними психічними розладами на тлі цереброваскулярної патології. Аналіз відомих інформаційних систем виявлення психоемоційних і когнітивних порушень показав, що більшість з них мають або слабкий рівень захисту інформації, або, навпаки, є занадто складними і громіздкими, а також створюють масу проблем при їх експлуатації. Тому в основу роботи покладена розробка заходів з організації захисту інформації для інформаційної системи виявлення психоемоційних і когнітивних порушень. Як найбільш ефективний алгоритм захисту інформації був обраний симетричний алгоритм блочного шифрування AES. Застосування цього алгоритму дозволило за рахунок його байт-орієнтованої структури досягти необхідної і достатньої продуктивності виконання операцій шифрування на різних програмних платформах при досить великому обсязі різнорідної інформації і забезпечити конфіденційність важливої медичної інформації на всіх етапах виявлення психоемоційних і когнітивних порушень.