Модель циклу виявлення і використання знань в знання-ємних бізнес-процесах - Левикін, Віктор Макарович; Чала, Оксана Вікторівна (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Розглянуто особливості та структура знання-місткого бізнес-процесу (БП). Показано, що такі БП реалізують цикл постійного вдосконалення шляхом доповнення моделі новими послідовностями дій і адаптації існуючих послідовностей з тим, щоб підвищити ефективність досягнення результатів БП з урахуванням змін в предметній області і нових зовнішніх впливів. Необхідною умовою вдосконалення таких БП є виявлення неформальних знань про виконання процесів у результаті аналізу їх поведінки. Запропоновано модель циклу виявлення і застосування знань при виконанні знання-місткого БП. Відмінність запропонованого підходу полягає в тому, що адаптація моделі БП виконується не тільки після його завершення, а й під час виконання, шляхом виявлення контекстних залежностей виконання дій та імплементації їх у вигляді конфігураційних правил в системі процесного управління.