Дослідження використання методів ієрархічної кластеризації під час вирішення задачі аналізу конфігурації ІТ-продукту - Васильцова, Наталія Володимирівна; Панфьорова, Ірина Юріївна (Автоматизовані системи управління та прилади автоматики, 2025)
Розглянуто основні особливості існуючих способів рішення задачі аналізу конфігурації ІТ-продукту. Виділено основні недоліки цих способів. Запропоновано розділити задачу аналізу конфігурації ІТ-продукту на дві підзадачі. Розглянуто рішення підзадачі формування множини варіантів декомпозиції опису архітектури системи на окремі функціональні конфігураційні елементи з використанням дивізимного та агломеративного алгоритмів. Проведено порівняльний аналіз особливостей використання ієрархічних алгоритмів кластеризації для вирішення даної підзадачі. Запропоновано модифікацію алгоритму найближчого сусіда, яка дозволяє своєчасно виявляти конфігураційні елементи з повністю співпадаючими описами.